Η Αδελφότητα

Ιστορία

Iεραποστολική Αδελφότητα, που ξεκίνησε την πορεία της κατά τη δεκαετία του 1950 από έναν πρωτοπόρο πνευματικό ηγέτη, τον αείμνηστο Γέροντα Θεόφιλο Ζησόπουλο (1930-2013). Έδρα της είναι η Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, η δράση της όμως επεκτείνεται σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.

Στόχος της Αδελφότητος είναι ο εξαγιασμός των αδελφών, που αφιερώνουν τη ζωή τους σε αυτήν, και παράλληλα η μετάδοση στην κοινωνία μας της αλήθειας του Ευαγγελίου.

Ιερός Ναός - Παρεκκλήσια

  Εισερχόμενος κανείς από τη μεγάλη σιδερένια πύλη και ανηφορίζοντας προς το οίκημα της Αδελφότητος, βλέπει να υψώνεται επιβλητικός μπροστά του ο ιερός ναός της Αγίας Λυδίας, κόσμημα της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για σύγχρονο κτίσμα, που εγκαινιάστηκε στις 19 Οκτωβρίου 1997 από τους μακαριστούς Μητροπολίτες: Σερρών και Νιγρίτης Μάξιμο, Λαγκαδά Σπυρίδωνα, Ελευθερουπόλεως Ευδόκιμο και τους Επισκόπους της σερβικής Εκκλησίας: Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης Αθανάσιο και Όσιγεκ και Μπαράνιας Λουκιανό.

Το οίκημα

   Το κεντρικό οίκημα περιλαμβάνει τα κελιά των αδελφών, το ιερό παρεκκλήσιο του οσίου Θεοφίλου, το Συνοδικό και άλλους χώρους υποδοχής και φιλοξενίας. Ακόμη, τα εργαστήρια του βασικού διακονήματος των αδελφών, που είναι η τυπογραφική δραστηριότητα, «ένα κατεξοχήν μοναχικό διακόνημα», όπως συνήθιζε να λέει ο μακαριστός Γέροντας Θεόφιλος, «αφού μέσα στους αιώνες η αντιγραφή και συντήρηση των χειρογράφων γινόταν στα Μοναστήρια. Άλλωστε το πρώτο βιβλίο που τύπωσε ο Γουτεμβέργιος, ο εφευρέτης της τυπογραφίας, ήταν η Αγία Γραφή».

   Ακόμη, στην ιδιοκτησία της Αδελφότητος ανήκει μεγάλη αγροτική έκταση με κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Μικρής Βόλβης Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς η όλη έκταση τελεί υπό κατάληψη, ελπίζουμε όμως πως σύντομα θα επέλθει η νομιμότητα, ώστε το αγρόκτημα να επανέλθει στην Αδελφότητα και να επιτελεί το έργο που οραματίστηκε γι’ αυτό ο π. Θεόφιλος.

Επισκέψεις

Τα τελευταία χρόνια, αξιομνημόνευτες επισκέψεις που δέχτηκε η Ιερά Αδελφότητα είναι:
α) του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στις 21 Απριλίου 2015.

β) του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου στις 9 Μαΐου του 2016 και στο παράρτημα-μετόχι της Θεσσαλονίκης στις 10 Ιουνίου 2017.

γ) του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β΄, στις εγκαταστάσεις της Αδελφότητος στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, στις 30 Ιανουαρίου 2019.