Ιερός Ναός – Παρεκκλήσια

Εισερχόμενος κανείς από τη μεγάλη σιδερένια πύλη και ανηφορίζοντας προς το οίκημα της Αδελφότητος, βλέπει να υψώνεται επιβλητικός μπροστά του ο ιερός ναός της Αγίας Λυδίας, κόσμημα της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για σύγχρονο κτίσμα, που εγκαινιάστηκε στις 19 Οκτωβρίου 1997 από τους μακαριστούς Μητροπολίτες: Σερρών και Νιγρίτης Μάξιμο, Λαγκαδά Σπυρίδωνα, Ελευθερουπόλεως Ευδόκιμο και τους Επισκόπους της σερβικής Εκκλησίας: Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης Αθανάσιο και Όσιγεκ και Μπαράνιας Λουκιανό.

Ο ναός είναι ρυθμού σταυροειδούς μετά τρούλου. Οι εικόνες του τέμπλου αγιογραφήθηκαν από τους «Βολιώτες» Πατέρες της Μικράς Αγίας Άννης, στην Έρημο του Αγίου Όρους. Η αγιογράφηση του ναού ακολουθεί το τυπικό που υπάρχει σε όλους σχεδόν τους ιερούς ναούς, με παραστάσεις από τη ζωή του Χριστού, της Παναγίας και των Αγίων, ολόσωμες αγιογραφίες αγίων γυναικών στο βόρειο κλίτος και αγίων ανδρών στο νότιο. Στην είσοδο του ναού, στην οροφή του νάρθηκα υπάρχει η εντυπωσιακή παράσταση του Παραδείσου και της κόλασης, ενώ στα εξωτερικά τοιχία του γυναικωνίτη επικρατούν παραστάσεις από τον βίο των Αγίων Προστατών της Αδελφότητος, Λυδίας και Ταβιθά.

Πίσω από το Ιερό, βρίσκεται το Κοιμητήριο των αδελφών.

Παρεκκλήσια

    Στο κυρίως οίκημα της Αδελφότητος και για τις καθημερινές λειτουργικές ανάγκες των αδελφών, υπάρχει το ιερό Παρεκκλήσιο του οσίου Θεοφίλου του Ομολογητού, αφιερωμένο στον προστάτη Άγιο του μακαριστού Γέροντος Θεοφίλου, για να μαρτυρεί εσαεί τον Κτίτορα του όλου έργου. Τα εγκαίνια του Παρεκκλησίου τέλεσε ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος στις 15 Φεβρουαρίου 2014.

 

Και στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, στο κτίριο του τηλεοπτικού σταθμού 4Ε, υπάρχει ιερό Παρεκκλήσιο, αφιερωμένο στις προστάτιδες Αγίες της Αδελφότητος. Τα θυρανοίξια του Παρεκκλησίου τέλεσε ο οικείος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας στις 11 Μαρτίου 2016.

 

Στον ευρύ υπαίθριο χώρο του Ιεραποστολικού Κέντρου της Αδελφότητος έχουν στηθεί και κάποια προσκυνητάρια: στην κεντρική πύλη το προσκυνητάρι της αγίας Παρασκευής, στις παρυφές του λόφου το προσκυνητάρι της αγίας Λυδίας, στον χώρο των Κατασκηνώσεων τα προσκυνητάρια: α) των Τριών Ιεραρχών, β) των Πέντε Μαρτύρων, γ) του οσίου Θεοφίλου του Ομολογητού.

 

Μετά την κοίμηση του π. Θεοφίλου, νέο σημείο προσκυνήματος για κάθε επισκέπτη είναι ο τάφος του Γέροντα, δίπλα στη Φιάλη αγιασμού, παραπλεύρως του ιερού ναού. Εδώ φτάνουν καθημερινά ευλαβείς πιστοί από κοντά ή μακριά, που είτε γνώρισαν τον π. Θεόφιλο είτε άκουσαν τα κηρύγματά του από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Και πιστεύοντας στη δύναμη της μεσιτείας του, ζητούν τις προσευχές του κεκοιμημένου Γέροντος για τα προβλήματα και τις δοκιμασίες τους.