“Εγκωμιαζομένου Δικαίου”

«Εγκωμιαζομένου Δικαίου, ευφρανθήσονται λαοί»

(Από τον Πρόλογο του Εορτολογίου 2014, αφιερωμένου στον μακαριστό Γέροντα)

Ο αδιάψευστος λόγος του Αγίου Θεού τονίζει τη χαρά και ευφορία που νιώθουν οι πιστοί, όταν γίνεται μνεία του βίου και της πολιτείας κάποιου Δικαίου, κάποιου δηλαδή ανθρώπου του Θεού. Οι απλοί άνθρωποι του λαού του Θεού πραγματικά χαίρονται, όταν βλέπουν ότι μεταξύ τους έχουν ζήσει φωτισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι κατηνάλωσαν όλες τους τις δυνάμεις και αφιέρωσαν όλες τις πτυχές της ζωής τους, στην αγάπη του Θεού και στο έργο Του, το οποίο είναι έργο σωτηρίας ψυχών και σωμάτων.

Μια τέτοια χαρά θελήσαμε να προσφέρουμε στον ευσεβή λαό του Θεού, μιλώντας για τον μακαριστό Γέροντά μας, τον πατέρα Θεόφιλο, ο οποίος εξεδήμησε προς Κύριον την 29η Ιανουαρίου 2013. Πιστεύουμε ότι βρίσκεται δίπλα στον θρόνο του Θεού, διότι όντως υπήρξε Δίκαιος. Η βιοτή του ήταν βιοτή ανθρώπου του Θεού.

Η ζωή του όλη ήταν μία συνεχής μαρτυρία Χριστού. Αγάπη του ήταν ο Χριστός. Αναπνοή του, η προσευχή και η λατρεία. Τροφή του, το θείο κήρυγμα. Αγωνία του, η μετάδοση της αγάπης για τον Θεό στον λαό του Θεού. Αγώνας του, η παρηγορία και θεραπεία του πονεμένου συνανθρώπου. Πώς λοιπόν να μην ευφραίνονται οι λαοί, μαθαίνοντας στοιχεία της ζωής και του λόγου αυτού του ανδρός;

Ευφραίνονται, όταν βλέπουν ότι κάποιος ομοιοπαθής μ’ αυτούς, συνάνθρωπός τους, έκανε το Ευαγγέλιο πράξη στη ζωή του και συνεπώς είναι εφικτό να εφαρμοσθεί από όλους. Παίρνουν έτσι θάρρος και συνεχίζουν και οι ίδιοι τον προσωπικό τους αγώνα.

Ευφραίνονται, όταν συνειδητοποιούν τη δύναμη της πίστεως και της προσευχής. Τη δύναμη της αγάπης και της συμπόνιας. Τη δύναμη της νηστείας και της άσκησης. Τη δύναμη του λόγου του Θεού και της διάδοσης του ευαγγελικού μηνύματος. Τομείς στους οποίους ασκήθηκε ο μακαριστός Γέροντας, χύνοντας αίμα και λαμβάνοντας πνεύμα.

Ευφραίνονται, όταν βιώνουν ότι η αγάπη δεν εψύγη ακόμα, αλλά υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι όχι μόνο ενδιαφέρονται για έργα αγάπης, αλλά αφιερώνουν ολόκληρη τη ζωή τους στην υπηρεσία του πάσχοντος συνανθρώπου, του αρρώστου, του φτωχού, του κατατρεγμένου, του ορφανού, του πονεμένου, του αστέγου, του ανέργου.

Ευφραίνονται, όταν φτάνει στα αυτιά τους και εισέρχεται μέσα στο σπίτι τους ο λόγος του Θεού, από άμβωνος, από βιβλίων και περιοδικών, από ραδιοφώνου, από τηλεοράσεως, από διαδικτύου. Σε όλους αυτούς τους τομείς, παραδοσιακούς και σύγχρονους, ο μακαριστός Γέροντας εργάσθηκε με ζήλο και αυταπάρνηση.

Ευφραίνονται, όταν μαθαίνουν ότι πλειάδα πιστών αναπαυόταν κάτω από το πετραχήλι του, άκουγε τις πολύτιμες και φωτισμένες συμβουλές του και έπαιρνε απόφαση για νέα αρχή του αγώνα εναντίον της αμαρτίας.

Ευφραίνονται, όταν παραδειγματίζονται από το διηνεκές παράδειγμα, το ήθος και τη συμπεριφορά ενός ανθρώπου φιλόθεου, φιλάγιου, φιλάνθρωπου, φιλόστοργου, φίλεργου, φιλαληθή, φιλειρηνικού.

Ευφραίνονται, όταν καταλαβαίνουν ότι στη ζωή αυτή δεν έλειψαν οι ανιδιοτελείς, οι ακτήμονες, οι αφιλάργυροι, οι αφιλάρεσκοι, οι ασκητικοί άνθρωποι. Και αυτό τους δίνει περισσή χαρά και ελπίδα.

Πολύ περισσότερη είναι η χαρά των ανθρώπων, που έζησαν μαζί του, που μίλησαν μαζί του, που μοιράστηκαν αγωνίες και κοινούς αγώνες.

Άπειρη η ευγνωμοσύνη μας στον μακαριστό Πνευματικό μας Πατέρα για το θυσιαστικό του πνεύμα και την αμέριστη αγάπη του για την Αδελφότητα στο ευλογημένο πέρασμά του απ’ αυτή τη ζωή.

Ευχόμαστε ο Θεός να αναπαύει την μακαρία ψυχή του εν χώρα ζώντων, ένθα οι Δίκαιοι αναπαύονται! 

Ας έχουμε όλοι την ευχή του.