Προσκυνηματική εκδρομή της Αδελφότητος

Σε ναούς και μοναστήρια της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης πραγματοποιήθηκε φέτος η προσκυνηματική εκδρομή της Αδελφότητός μας.
Πρώτος προορισμός η Ιερά Μονή Αγίου Σίλα στην Καβάλα, όπου μας υποδέχθηκε και μας ξενάγησε ο ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Αρχιμ. π. Παύλος Κίτσος. Στον αύλειο χώρο της Μονής βρίσκεται και ο τάφος του μακαριστού Μητροπολίτη Φιλίππων κυρού Προκοπίου.

Επόμενος σταθμός μας η Ιερά Μονή Παναγίας του Έβρου στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης. Η Γερόντισσα Μακρίνα με τις αδελφές της Μονής, μας υποδέχθηκαν με χαρά, καθώς πολυχρόνια σχέση ενώνει τις δύο Αδελφότητες, μας ξενάγησαν στα διακονήματα και μας οδήγησαν να προσκυνήσουμε στον παλαιό, όπως και στον νεόκτιστο ναό της Μονής, αφιερωμένο στους Τρεις Ιεράρχες.
Ιδρυτής της Μονής υπήρξε ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος Μαντζάρογλου, το σκήνωμα του οποίου αναπαύεται στον αύλειο χώρο. Ο μακαριστός Γέροντας Θεόφιλος εκτιμούσε βαθιά τον π. Πολύκαρπο και διατηρούσε ιδιαίτερη πνευματική σχέση μαζί του, κάτι που οδήγησε και στο δέσιμο της Αδελφότητός μας με το Μοναστήρι της Μάκρης.

Στην επιστροφή από τον Έβρο, προσκυνήσαμε στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, Μετόχι της Ι. Μ. Μονής Βατοπαιδίου, στο Πόρτο Λάγος.

Τελευταίος σταθμός της ημέρας ήταν ο ναός του αγίου Γρηγορίου στη Νέα Καρβάλη, όπου με συγκίνηση είδαμε τα ιερά κειμήλια, που μετέφεραν, πριν έναν αιώνα, οι πρόσφυγες από την Καππαδοκία, και προσκυνήσαμε το σκήνωμα του Αγίου.
Τέσσερα Προσκυνήματα, που αξίζει κανείς να επισκεφθεί, γιατί

θα νιώσει τη χάρη των ιερών αυτών τόπων,

θα πάρει την ευλογία των Αγίων

και θα ωφεληθεί από τη συνάντηση με τους άγρυπνους φύλακες-φρουρούς τους!