Παιδικό χορευτικό συγκρότημα από τη Σερβία

Οι σχέσεις της Αδελφότητας «Αγία Λυδία» με τον σερβικό λαό είναι γνωστές και ακατάλυτες. Σφυρηλατήθηκαν σε καιρούς δυσχείμερους, μέσα στην τρικυμία του πολέμου, της αδικίας και της ορφάνιας. Γι’ αυτό κρατούν έως σήμερα και επαναθερμαίνονται με κάθε ευκαιρία.
Κατά την καλοκαιρινή περίοδο δεν είναι λίγοι οι Σέρβοι προσκυνητές στην Αδελφότητα. Έρχονται στη χώρα μας για τις διακοπές τους, φροντίζουν όμως παράλληλα να βρεθούν λίγες στιγμές και στους χώρους της Αδελφότητας. Κάποιοι από αυτούς, το συγκινητικότερο, έρχονται για… δεύτερη φορά. Οικογενειάρχες τώρα, θέλουν να δείξουν στα παιδιά τους τους χώρους που οι ίδιοι άλλοτε φιλοξενήθηκαν και γνώρισαν την αγάπη της Ελλάδας. Άλλοι έρχονται για να προσκυνήσουν στον τάφο του π. Θεοφίλου, ο οποίος συνέπασχε κυριολεκτικά με τον λαό τους, μετατρέποντας το σερβικό ζήτημα σε ζήτημα του ιδίου και της Αδελφότητος.
Σ’ αυτά τα πλαίσια, την Τρίτη 25/6/2024 επισκέφθηκε την Αδελφότητα ένα παιδικό Χορευτικό Συγκρότημα από τα χωριά Branić και Meljak της Σερβίας. Προσκύνησαν με ευλάβεια στον ιερό ναό της Αγίας Λυδίας και στον τάφο του μακαριστού Γέροντος Θεοφίλου, άκουσαν με ενδιαφέρον την ξενάγηση και δροσίστηκαν με ένα κέρασμα στο Αρχονταρίκι. Στο τέλος τα παιδιά, εκδηλώνοντας τη χαρά τους, παρουσίασαν στις Αδελφές έναν χορό από την πατρίδα τους.
Παιδιά, καλή επιστροφή στη χώρα σας! Κρατήστε στην καρδιά σας την αγάπη για την Ελλάδα. Και να θυμάστε πάντα πως οι ορθόδοξοι λαοί οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι και αγαπημένοι. Στα εύκολα και στα δύσκολα.